Tradycja obchodzenia urodzin sięga tysiące lat wstecz – zanim jednak święto to stało się powszechnie celebrowane przez wszystkich ludzi, na początku przypisywane było wyłącznie nielicznym. Starożytni świętowali wyłącznie narodziny bogów, z biegiem czasu przywilej ten dotyczył królów i władców – ich urodziny stanowiły ważną cezurę czasową, miały więc duże znaczenie dla całej ludności. Święto dnia narodzin obchodzili poganie, z czasem przeniknęło do świata chrześcijańskiego, gdzie świętować urodziny mogli jedynie mężczyźni. Od dawien dawna do daty urodzin duże znaczenie przywiązuje numerologia i astrologia, tylko szczęściarze mogą urodzić się bowiem pod szczęśliwą gwiazdą.
Dziś dla każdego z nas, i naszych bliskich, to wyjątkowy dzień. A pamięć o urodzinach najbliższych nam osób często jest ważniejsza niż prezent. Czym byłyby jednak urodziny bez tortu! To ukoronowanie przyjęcia, prezent i gest, który sprawi, że solenizant czuje się naprawdę wyjątkowo. Pamiętajmy, by oprócz ulubionych składników dodać do niego ten najważniejszy – serce!
Przepis na tort idealny
Przygotowanie tortu może wydawać się wyzwaniem, zwłaszcza dla osób, które nie pieką ciast na co dzień. Sekretem dobrego toru jest jednak dobry przepis. By nasz solenizant zasmakował w naszym wypieku dobrze zastanówmy się jaki przepis wybrać. Tort urodzinowy dla dziecka powinien być przede wszystkim kolorowy, zawierać motywy lub postaci z ulubionych bajek. Piekąc tort dla dziecka pamiętajmy również, że może ono mieć specyficzne upodobania – niektóre dzieci za nic w świecie nie zjedzą pomarańczy, za to uwielbiają maliny. Zróbmy więc porządny wywiad i uważajmy na alergeny!
Przepisem, który zawsze się udaje i wywołuje na twarzach najmłodszych uśmiech jest uroczy Tort biedronka! Śmietanka, kakao i truskawki – to to co najmłodsi lubią najbardziej!
Składniki:
- 200 g cukru
- 180 g mąki tortowej
- 4 łyżki kakao
- 6 jajek
Bita śmietana:
- 600 g śmietany 36%
- 1 i ½ łyżeczki żelatyny
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki wody
Dodatki:
- 2 łyżki mleka
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 czekoladowe drażetki
Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z cukrem i stopniowo dosypujemy kakao i mąkę. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do całości. Część ciasta przelewamy do formy na muffinkę, część do tortownicy. Muffinkę pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180⁰C, biszkopt trzymamy 5 minut dłużej.
Śmietankę ubijamy i stopniowo łączymy z wcześniej przygotowaną żelatyną. Biszkopt przekrajamy na dwie części. Dolną część smarujemy bitą śmietaną. Drugą część przekrajamy na pół i układamy na śmietanie tak, by stworzyć kształt rozkładających się skrzydełek. Wycinamy miejsce na głowę i przyklejamy polaną czekoladą muffinkę. Całość, oprócz główki, smarujemy pozostałą połową bitej śmietany i układamy pokrojone talarki truskawki. Dodajemy drażetkowe oczy i wstawiamy do lodówki. Smacznego!
Jeśli chcemy zaskoczyć jubilata i jego gości niezwykłym tortem, pamiętajmy, że nietypowa może być również jego forma. Bardzo elegancką formą deseru są torciki przygotowane osobno i podane na talerzykach. Prostą propozycją są torciki pistacjowo-waniliowe przygotowane z ciasta jogurtowego Delecta, kremu waniliowego oraz dodatku samych pistacji.
Przydatne wskazówki
Na co zwracać szczególną uwagę przygotowując tort? By był smaczny i delikatny pamiętajmy, że siłą tortu jest nie tylko krem, ale i biszkopt. Ten niestety bardzo łatwo wysuszyć podczas pieczenia. Jeśli chcemy, by nasz biszkopt był puszysty i wilgotny ściśle trzymajmy się przepisu jego wypieku. Najlepiej piec biszkopt przy użyciu piekarnika w funkcji grzania góra-dół, nie termo obiegu. Jeśli jednak zdarzy nam się wpadka i biszkopt wyjdzie za suchy, możemy ratować się zwilżając go mocną herbatą, kawą czy alkoholem. Musimy jednak uważać, by nie nawilgł za bardzo.
Uważajmy na cukier i słodkie dodatki. Lepszy będzie mniej słodki tort bez ciężkich kremów – wypiek ten ma być uciechą dla podniebienia, nie powinien jednak zasładzać za bardzo naszych gości. Jeśli nasz solenizant nie jest wielbicielem słodkości, dobrym pomysłem będzie przygotowanie tortu śmietanowego z owocami: lekkiego i puszystego, by miało się chęć na kolejny jego kawałek.
Dużą uwagę przywiązujmy do wyglądu tortu. Nie porywajmy się na zdobienia napisami jeśli nie jesteśmy pewni efektu – jemy przecież oczami. Czasem lepiej wybrać gotowe dodatki do tortów, które estetycznie ozdobią wypiek. W sklepach cukierniczych mamy cały wachlarz propozycji.