Menu

Słodki prezent na rocznicę ślubu

9 kwietnia 2019 - Przepisy na różne okazje, Przepisy na tort

Jesteśmy narodem, który lubi świętować i celebrować wyjątkowe okazje w gronie rodziny i przyjaciół. Imieniny, urodziny, święta i rocznice zawsze spędzamy w gronie najbliższych. Warto zadbać o odpowiednią oprawę i słodkości – zwłaszcza jeśli nasi rodzice obchodzą okrągłą rocznicę ślubu! To wyjątkowa chwila nie tylko dla samych małżonków, ale dla całej rodziny. Warto zadbać o odpowiednią oprawę, by uczcić ją jak najlepiej!

Niezastąpione torty

W naszej tradycji tort przygotowuje się wyłącznie z ważnych okazji. Podkreśla on wagę wydarzenia, dlatego nie zapominajmy o nim przy okazji rocznicy ślubu! Największą wartość ma tort zrobiony w domu, dlatego poniżej znajdziecie kilka przepisów na torty, które będą jak słodkie wyznanie miłości.

Biały tort tiramisu

biały tort tiramisu

składniki:

Mieszankę na biszkopt przesypujemy do miski, dodajemy wodę i jaja i miksujemy na gładką masę. Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40 minut. Gdy biszkopt ostygnie kroimy go na trzy blaty. Krem miksujemy z mlekiem, gdy zacznie się ładnie ubijać dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Każdy z blatów biszkoptu nasączamy kawą zmieszaną z likierem amaretto, nakładamy warstwę kremu. Wierzch tortu smarujemy kremem i ozdabiamy biszkoptami. Całość posypujemy kakao i startą czekoladą, zdobimy owocami.

Tort czekoladowy

tort czekoladowy

składniki:

Proszek na biszkopt miksujemy z wodą i jajkami. Przelewamy do tortownicy i pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po ostygnięciu kroimy na dwa blaty. Do szklanej miseczki przekładamy czekoladę i dolewamy 50 ml mleka. Roztapiamy w kąpieli wodnej. Zawartość opakowania z kremem miksujemy z pozostałym mlekiem, dodajemy roztopioną czekoladę i dokładnie miksujemy. Ciasto nasączamy likierem/ponczem, wykładamy krem. Wierzch gładko smarujemy pozostałym kremem, polewamy polewą czekoladową. Wierzch dekorujemy makaronikami, borówkami, startą czekoladą i posiekanymi orzechami.

Jeśli nasi jubilaci nie są tradycjonalistami, możemy sięgnąć po przepis na zupełnie niecodzienny tort, który smakuje naprawdę wyjątkowo. Odkryj wyjątkowe połączenie smaków!

Bananata karmelowa z popcornem

bananata karmelowa

składniki:

Jajka miksujemy z mlekiem, powoli dosypujemy proszek na ciasto. Gdy masa będzie gładka przekładamy do tortownicy nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Pieczemy w 180°C przez około 25 minut. Gdy ciasto ostygnie kroimy je na dwa równe blaty. Masę śmietanową łączymy z wodą zgodnie z przepisem na opakowaniu i ubijamy do powstania puszystej masy. Banana blendujemy i dodajemy do masy śmietankowej. Na dolny blat ciasta wykładamy masę, przykrywamy drugim blatem i smarujemy wierzch i boki pozostałą masą. W niewielkim garnuszki podgrzewamy masę krówkową z odrobiną wody i soli, gdy stanie się rzadka polewamy nią ciasto. Popcorn przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy ostygnie dekorujemy nim wierzch naszego tortu.

Przygotowując tort w domu warto stosować się do kilku wskazówek, które sprawią, że upieczony przez nas tort będzie smaczny! Sekretem dobrego tortu jest odpowiednie dobranie wszystkich składników. Jednak bardzo ważnym składnikiem tortu jest biszkopt. By wyszedł dobrze pamiętajmy, by pilnować odpowiedniej temperatury wypieku. Biszkopty nie są wbrew pozorom łatwymi ciastami. Robiąc biszkopt pamiętajmy, by wszystkie jego składniki miały temperaturę pokojową i zawsze mieszajmy je w tą samą stronę! Gdy jest zbyt suchy, wystarczy nasączyć je ponczem lub alkoholem!