Jesteśmy narodem, który lubi świętować i celebrować wyjątkowe okazje w gronie rodziny i przyjaciół. Imieniny, urodziny, święta i rocznice zawsze spędzamy w gronie najbliższych. Warto zadbać o odpowiednią oprawę i słodkości – zwłaszcza jeśli nasi rodzice obchodzą okrągłą rocznicę ślubu! To wyjątkowa chwila nie tylko dla samych małżonków, ale dla całej rodziny. Warto zadbać o odpowiednią oprawę, by uczcić ją jak najlepiej!
Niezastąpione torty
W naszej tradycji tort przygotowuje się wyłącznie z ważnych okazji. Podkreśla on wagę wydarzenia, dlatego nie zapominajmy o nim przy okazji rocznicy ślubu! Największą wartość ma tort zrobiony w domu, dlatego poniżej znajdziecie kilka przepisów na torty, które będą jak słodkie wyznanie miłości.
Biały tort tiramisu
składniki:
- opakowanie biszkoptu od Delecty
- 100 ml wody
- 4 jajka
- kubek parzonej kawy
- likier amaretto
- opakowanie kremu tortowego od Delecty
- 350 ml mleka
- 3 łyżki cukru pudru
- opakowanie serka mascarpone
- biszkopty lady fingers
- 2 łyżki startej gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- figi, borówki pomarańcze
Mieszankę na biszkopt przesypujemy do miski, dodajemy wodę i jaja i miksujemy na gładką masę. Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40 minut. Gdy biszkopt ostygnie kroimy go na trzy blaty. Krem miksujemy z mlekiem, gdy zacznie się ładnie ubijać dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Każdy z blatów biszkoptu nasączamy kawą zmieszaną z likierem amaretto, nakładamy warstwę kremu. Wierzch tortu smarujemy kremem i ozdabiamy biszkoptami. Całość posypujemy kakao i startą czekoladą, zdobimy owocami.
Tort czekoladowy
składniki:
- opakowanie biszkoptu Delecta
- 100 ml wody
- 100 ml likieru/ponczu
- 4 jajka
- Czekoladowy krem tortowy od Delecty
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 400 ml mleka
- ulubione makaroniki
- polewa o smaku ciemnej czekolady
- czekolada mleczna
- opakowanie blanszowanych orzechów laskowych
- garść borówek
Proszek na biszkopt miksujemy z wodą i jajkami. Przelewamy do tortownicy i pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po ostygnięciu kroimy na dwa blaty. Do szklanej miseczki przekładamy czekoladę i dolewamy 50 ml mleka. Roztapiamy w kąpieli wodnej. Zawartość opakowania z kremem miksujemy z pozostałym mlekiem, dodajemy roztopioną czekoladę i dokładnie miksujemy. Ciasto nasączamy likierem/ponczem, wykładamy krem. Wierzch gładko smarujemy pozostałym kremem, polewamy polewą czekoladową. Wierzch dekorujemy makaronikami, borówkami, startą czekoladą i posiekanymi orzechami.
Jeśli nasi jubilaci nie są tradycjonalistami, możemy sięgnąć po przepis na zupełnie niecodzienny tort, który smakuje naprawdę wyjątkowo. Odkryj wyjątkowe połączenie smaków!
Bananata karmelowa z popcornem
składniki:
- Opakowanie ciasta bananata od Delecty
- 450 ml śmietanki kremówki
- 2 jajka
- 75 ml mleka
- 100 ml wody
- 1 banan
- 0,5 puszki masy krówkowej
- 30 ml mleka
- opakowanie popcornu
- szczypta soli
Jajka miksujemy z mlekiem, powoli dosypujemy proszek na ciasto. Gdy masa będzie gładka przekładamy do tortownicy nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Pieczemy w 180°C przez około 25 minut. Gdy ciasto ostygnie kroimy je na dwa równe blaty. Masę śmietanową łączymy z wodą zgodnie z przepisem na opakowaniu i ubijamy do powstania puszystej masy. Banana blendujemy i dodajemy do masy śmietankowej. Na dolny blat ciasta wykładamy masę, przykrywamy drugim blatem i smarujemy wierzch i boki pozostałą masą. W niewielkim garnuszki podgrzewamy masę krówkową z odrobiną wody i soli, gdy stanie się rzadka polewamy nią ciasto. Popcorn przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy ostygnie dekorujemy nim wierzch naszego tortu.
Przygotowując tort w domu warto stosować się do kilku wskazówek, które sprawią, że upieczony przez nas tort będzie smaczny! Sekretem dobrego tortu jest odpowiednie dobranie wszystkich składników. Jednak bardzo ważnym składnikiem tortu jest biszkopt. By wyszedł dobrze pamiętajmy, by pilnować odpowiedniej temperatury wypieku. Biszkopty nie są wbrew pozorom łatwymi ciastami. Robiąc biszkopt pamiętajmy, by wszystkie jego składniki miały temperaturę pokojową i zawsze mieszajmy je w tą samą stronę! Gdy jest zbyt suchy, wystarczy nasączyć je ponczem lub alkoholem!