Menu

Tłusty czwartek

7 lutego 2018 - Przepisy na tłusty czwartek
Tłusty czwartek

Ostatni tydzień karnawału rozpoczyna się świętem kulinarnej rozpusty – Tłustym Czwartkiem zwanym również jako zapusty. W naszej tradycji to wyjątkowy czas, który zawsze obchodzono bardzo hucznie i smacznie. Geneza tego święta sięga czasów pogańskich, gdy świętowano nadejście wiosny poprzez jedzenie tłustych potraw: mięs i pączków chlebowych. Około XVI wieku w Polsce pojawił się zwyczaj przygotowywania pączków w wersji słodkiej. Według starego zwyczaju, ten kto znalazł orzeszka w pączku zjedzonym w Tłusty Czwartek miał cieszyć się powodzeniem i dostatkiem przez najbliższy rok.

W ten dzień dozwolone było obżarstwo – następna okazja do zjedzenia smacznych i świątecznych dań przychodziła dopiero po Wielkim Poście, kiedy to zajadano się mazurkami a na stołach pojawiały się wielkanocne potrawy. Dziś równie chętnie w ten wyjątkowy dzień zajadamy się pączkami i faworkami. Chętnie również sięgamy do tradycji tych wypieków i przyrządzamy je we własnych domach.

Czwartkowi królowie – pączki

pączki lubuskie

W dawnych czasach tłustoczwartkowe pączki podawane były na słono a nadzieniem był zazwyczaj plasterek słoniny. Później zaczęto przygotowywać je na słodko. Pisał o nich już Mikołaj Rej i zajadał się nimi August III. Pączki są jednym z najbardziej tradycyjnych polskich ciast, których popularność nigdy nie przeminęła. Obecnie Polacy w Tłusty Czwartek zjadają około 100 milionów pączków! Dziś zajadać możemy się nie tylko tymi z nadzieniem różanym – pomysłowość cukierników nie zna bowiem granic! Jak przyrządzić pączki smaczne, puszyste i mięciutkie? Mamy kilka porad!

Pączki są daniem dość pracochłonnym ze względu na to, że trzeba ściśle przestrzegać pewnych zasad. Ciasto drożdżowe na pączki powinno być dość rzadkie i nie może być zbyt długo wyrabiane. Jeśli pączki nie wyrosną odpowiednio i zbyt szybko wrzucimy je na olej, nie będą smaczne. Optymalna temperatura pieczenia to około 175⁰C. Pamiętajmy, by nie słodzić ich za bardzo. Same pączki nie muszą być słodkie – właśnie dlatego polewane są lukrem lub podawane z cukrem. Zbyt wiele cukru może powodować szybkie przypalanie się pączków.

Pączki zawsze przyrządzajmy na świeżym tłuszczu – tu panuje dowolność: dobry będzie zarówno olej rzepakowy, kokosowy czy smalec. By pączki nie były zbyt tłuste dodajemy do ciasta sok z połowy cytryny lub kieliszek wódki. Możemy również upiec pączki w piekarniku! Pączki możemy nadziewać jeszcze na ciepło gdy dodajemy marmoladę lub konfiturę. Na zimno najlepiej nadziewać masą budyniową, czekoladową czy orzechową. Lukrem zdobimy pączki ciepłe a cukrem pudrem posypujemy te już chłodne.

Faworki

chrust faworki

Faworki zwane również chrustem, są kolejnym nieodłącznym symbolem ostatków. Wypiekały je już nasze prababki i po dzisiejsze czasy mają wielu amatorów. Cenione są za swoją delikatność, kruchość i niepowtarzalny smak. Ich przygotowanie jest nieco mniej problematyczne gdyż nie są aż tak wymagającą potrawą jak pączki – kluczem jest odpowiedni przepis!

Składniki:

Do mąki dodajemy sól i cukier, następnie żółtka i spirytus. Po delikatnym wymieszaniu składników dodajemy śmietanę. Dokładnie wyrabiamy rękoma – ciasto musi być gęste i zwarte. Kluczem do uzyskania idealnie kruchych faworków jest cieniutkie ciasto. Rozwałkujmy je więc jak najcieniej i wykrawajmy paski o szerokości 3 cm i długości ok 10 cm. Przecinamy delikatnie w środku i zawijamy w kształt faworków. Smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Po wystygnięciu obficie posypujemy cukrem pudrem.

Jeśli jesteśmy jednak zwolennikami nieco lżejszej kuchni, sięgnijmy po przepis na karpatkę! Znakomita będzie ta z przepisu róż i już – karpatka różana, jak również wszelkie modyfikacje z owocami, galaretką czy w wersji kawowej. Nie zapomnijmy również o ptysiach – te wyjątkowe ciasteczka przełożone pysznym kremem podbiją nasze serca i będą jednocześnie znacznie lżejsze dla naszego żołądka niż kaloryczne pączki. Pamiętajmy jednak, że do spalenia kalorii z jednego pączka wystarczy jedynie spać przez 240 minut: tak możemy połączyć te dwie wielkie przyjemności!