Jak często jadacie domowe ciasto? Czy jest weekendowym rytuałem, codziennym zwyczajem czy odświętną przekąską? Dawniej, w czasach młodości naszych dziadków i rodziców, niemal codziennie na stole gościło ciasto – nawet w ciężkich czas, gdy nikomu nie zbywało, zawsze znalazły się proste składniki, z których pieczono coś „na słodko”.
Na co dzień zajadano się drożdżowym lub babką – obowiązkowo na drugie śniadanie czy podwieczorek. Bo ciasto zawsze dodaje energii i poprawia humor, jest niedrogie i syte. Obecnie rzadko znajdujemy czas na pieczenie a warto zadbać o to, by w ciągu dnia znaleźć chwilę dla małej przyjemności. To ważne, by znaleźć taki moment wyciszenia, gdy skupiamy się tylko na sobie lub spotkaniu z kimś bliskim, by celebrować chwilę wytchnienia w gonitwie dnia, by bez okazji znaleźć chwilę na przyjemność. Jak przygotować szybkie i pyszne wypieki, które umilą nam codzienność? Poniżej nasze przepisy! A więcej przepisów na pyszne desery tutaj:
Szybkie ciasta na dobry humor
Gdy wracamy zmęczeni z pracy warto mieć coś pod ręką – warto więc raz na kilka dni przygotować smaczne ciasto, które dłużej trzyma świeżość i spokojnie poleży kilka dni. Idealnym rozwiązaniem są muffinki, zwłaszcza takie, które przygotować możemy dosłownie w kilka minut. Warto skorzystać z gotowym mieszanek takich, jak ciasto marchewkowe od Delecty! Możemy przygotować je na co najmniej kilka sposobów- z lukrem, budyniem, z kremowym serkiem czy bakaliami.
Postawmy również na keksy! Przepis na keks zawsze się udaje: nigdy nie opada i długo zachowuje świeżość a dodać do niego możemy nasze ulubione dodatki. Keks można przygotować na wiele sposobów – dodając do niego kakao czy przekładając masą. Poniżej najprostszy przepis na niezawodny keks!
Składniki:
- 300 g mąki
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 1 żółtko
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 90 g mieszanki keksowej
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy po jednym jajku i żółtko, ciągle ubijając. Stopniowo dodajemy po łyżce mąki i ucieramy. Dodajemy mieszankę keksową lub ulubione bakalie. By nie opadły na dno ciasta przed dodaniem możemy obtoczyć je w mące. Przekładamy do wyłożonej papierem keksówki i pieczemy w 180°C przez około 60 minut. Zdobimy lukrem lub czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Słodka nagroda
Jeśli chcieli byśmy rozjaśnić nieco ponury i ciężki dzień, skuśmy się na coś wyjątkowego i niecodziennego, na coś, co da poczucie błogości i rozpieści zmysły: sernik nowojorski z sosem wiśniowym!
Składniki:
- 250 g ciasteczek zbożowych
- 50 g masła
- 1 kg twarogu sernikowego (tłustego, bez dodatków)
- 4 żółtka
- 4 jajka
- 200 g cukru
- sok z połowy cytryny
- cukier cytrynowy Delecta
Masa:
- 300 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%
- 30 g cukru pudru
Sos:
- 200 g wiśni
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka żelatyny Delecta
Ciasteczka przekładamy do blendera i dokładnie kruszymy. Łączymy w miseczce z roztopionym masłem i dokładnie wyrabiamy. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i ugniatamy tak, by powstał równy spód. Wkładamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 165°C (funkcja grzania góra-dół) i na dolną półkę wstawiamy blachę wypełnioną wodą.
W malakserze umieszczamy składniki sernika: ser, jajka, żółtka, sok z cytryny, cukier i cukier cytrynowy, dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód i wkładamy do piekarnika na około półtorej godziny. Gdy sernik się upiecze zostawiamy go w zamkniętym piekarniku na około 10 minut. Uchylamy nieco drzwiczki i studzimy w ten sposób przez kolejne 10 minut. Po tym czasie stopniowo otwieramy drzwi do całkowitego wystudzenia ciasta. Po wyjęciu ciasta, piekarnik nastawiamy na 180°C. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem na gładki krem. Przekładamy na ciasto i pieczemy przez 10 minut.
Ciasto wyjmujemy z obręczy i chłodne studzimy w lodówce przez noc. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody. Wiśnie, pół szklanki wody i cukier zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy z 3 łyżkami wody i dodajemy do soku. Rozpuszczoną żelatynę łączymy z ciepłym sosem wiśniowym i dokładnie rozrabiamy. Polewamy sernik tuż przed podaniem. Najlepiej po powrocie z ciężkiego dnia w pracy w towarzystwie ulubionego wina!