O tradycji kulinarnej Warmi i Mazur pisaliśmy już w poprzednim artykule. Możemy przenieść się do tego wyjątkowego regionu, pachnącego owocami lasu i grzybami, również we własnym domu. Poniżej sprawdzone przepisy na warmińsko-mazurskie specjały kulinarne, dzięki którym poczujemy się jak na wakacjach w krainie tysiąca jezior. Sekretem tej kuchni są przede wszystkim świeże, regionalne i sezonowe produkty, ich bogactwo i różnorodność.
Obiad na Mazurach
Kluski, ziemniaki, ryby i grzyby – to składniki i potrawy, które stanowią istotę kuchni tego regionu. Gospodynie na Warmii i Mazurach zawsze wykazywały się pomysłowością i zaradnością, dzięki którym do dziś cieszyć się możemy smakiem wyjątkowych potraw. Na uwagę zasługują zwłaszcza Mazurskie farszynki!
Składniki:
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- 300 g udźca z indyka
- włoszczyzna
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- pęczek szczypioru
- ugotowane na twardo jajko
- sól
- pieprz
Dzień wcześniej gotujemy wywar z mięsa i włoszczyzny. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Gdy będą miękkie odcedzamy, czekamy aż odparują i dokładnie ubijamy lub przeciskamy przez praskę. Odkładamy do lodówki pod przykryciem. Na drugi dzień do ziemniaków wbijamy jajka, sól i mąkę. Dokładnie wyrabiamy. Dzielimy na osiem części i każdą z nich rozwałkowujemy w prostokąt. Przygotowujemy farsz: pokrojoną w kostkę cebulę smażymy a gdy będzie już miękka i złocista dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso obieramy z kości i siekamy, podobnie jajko i szczypiorek. Składniki farszu przekładamy do miski i mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Farsz przekładamy na rozwałkowane ciasto i składamy. Smażymy na złoty kolor na patelni.
Kotlety po mazursku
To propozycja dla tych, którzy lubią zjeść smacznie i syto!
Składniki:
- 3 jaja
- 30 dag szynki konserwowej
- 10 dag sera
- pęczek kopru
- 2 łyżki ketchupu
- sól
- pieprz
- 1 kg schabu
- bułka tarta
- 3 jajka
Schab kroimy w plastry i rozbijamy na dość duże kotlety. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, szynkę kroimy w kostkę a koperek siekamy. Ugotowane na twardo jajka siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce. Doprawiamy solą, pieprzymy i łączymy wszystko ketchupem. Na rozbity schab nakładamy farsz, zwijamy w roladkę i panierujemy w jajku i bułce. Smażymy na złoto.
Słodycz z mazurskiej chaty
Jednym z najbardziej popularnych wypieków Warmii i Mazur jest kuch – odmiana drożdżówki, którą niegdyś wypiekało się w każdym domu. Tradycja jego wypieku jest bardzo stara lecz pielęgnowana do dziś. Warto spróbować tradycyjnego kuchu, który stał się wizytówką regionu.
Kuch babka drożdżowa
składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 100 g masła
- 4 żółtka
- 150 ml mleka
- 100 g zmielonego twarogu półtłustego
- opakowanie drożdży instant
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 szklanki rodzynek
- 1 szklanka cukru pudru
- 6 łyżek wody
W misce umieszczamy mąkę, drożdże i sól mieszamy dokładnie. Dodajemy żółtka. Masło roztapiamy na wolnym ogniu w garnuszku, gdy się roztopi i zacznie skwierczeć wlewamy mleko. Przelewamy do miski z mąką, dodajemy twarożek i dokładnie miksujemy. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na dwie godziny do wyrośnięcia. W tym czasie zalewamy rodzynki wrzątkiem i odstawiamy aż dobrze namokną. Do wyrośniętego ciasta dodajemy osączone rodzynki i ponownie mieszamy. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i zalewamy ciastem do połowy wysokości. Odstawiamy aż ponownie wyrośnie (na około godzinę). Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 50 minut. Z cukru i wody przygotowujemy lukier, którym polewamy ciepłą jeszcze babkę.
Prawdziwą dumą Warmii i Mazur jest jednak sękacz mazurski, który przygotowuje się jedynie na wyjątkowe okazje. To ciasto biszkoptowo-tłuszczowe, niegdyś bardzo drogie w przygotowaniu. Dziś również możemy zasmakować go wybierając się na mazurskie jarmarki i dożynki, gdzie nadal do jego wypieku przywiązuje się bardzo dużą wagę. Turyści mogą zakupić gotowe sękacze w różnych smakach, które wypiekane są według niezmienionego przepisu.