Karnawał to najbardziej radosny czas w ciągu całego roku i choć dziś nie przywiązuje się tak wielkiej wagi do tego wyjątkowego okresu, kiedyś był celebrowany w wyjątkowy sposób. Dawniej karnawał był okresem całkowitego odwrócenia porządku, swoistym wentylem bezpieczeństwa, kiedy można było pozwolić sobie na nieco więcej niż w ciągu całego roku. Biesiadowano, ucztowano i cieszono się życiem, gdyż koniec karnawału oznaczał również powrócenie do normalnego porządku, wypełnionego pracą i obowiązkami.
Słodkości na raz
Na każdym przyjęciu znajdą się wielbiciele słonych przekąsek oraz ci, którzy zdecydowanie wolą coś słodkiego. Zadbajmy o to, by na stole znalazły się więc nie tylko koreczki czy sałatki, ale również niewielkie przekąski dla łasuchów. Przedstawiamy kilka propozycji na szybkie i niezwykle smaczne desery na raz, które sprawdzą się nie tylko dla dzieci, ale również dla wszystkich gości.
• Cake pops – wyjątkowe czekoladowe kuli podane w formie lizaków! Do ich przygotowania potrzebujecie jedynie kremu czekoladowego, serka mascarpone i pokruszonego ciasta. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i chłodzimy w lodówce. Po wyjęciu formujemy niewielkie kulki, nadziewamy ma patyczki do lizaków, polewamy polewą i zdobimy ulubionymi posypkami
• Mini babeczki – Upieczmy babeczki z ulubionego przepisu na ciasto: biszkopt, piernik czy ciasto kakaowe. Rozlejmy do miniaturowych papilotek i ozdóbmy kremem śmietanowym. Nie zapominajmy o kolorach pod postacią posypek czy owocowych dodatków.
• Ciasteczka – warto przygotować kilka rodzajów ciasteczek, tak by każdy wybrał coś dla siebie. Zawsze dobrym pomysłem są ciastka świąteczne – aromatyczne, przypominające dobre chwile i świąteczny nastrój.
Jeśli chcemy również zaserwować coś wyjątkowego możemy przygotować ciasteczka krówkowo-czekoladowe!
Składniki:
– 250 g mąki pszennej
– 1 żółtko
– 125 g masła
– 1 łyżka wody
– 1 łyżka cukru pudru
– szczypta proszku do pieczenia
– szczypta soli
– tabliczka czekolady i łyżka masła
– pół szkl. gotowej masy krówkowej
Zagniatamy szybko składniki jak na kruche ciasto i chłodzimy przez około 90 min. Rozwałkowujemy cienko i wycinamy niewielkie krążki. Pieczemy w 180⁰C przez 10-15 minut. Masło rozpuszczamy z czekoladą. Na chłodne ciasteczka przekładamy masę krówkową i polewamy czekoladą.
Torty karnawałowe
Przyjęcie karnawałowe może okazać się świetną okazją do skosztowania… tortu! Warto uczcić ten wyjątkowy czas w roku czymś wyjątkowym. Dawniej z okazji karnawału pieczono ciasta odświętne, bardzo kosztowne w przygotowaniu, takie które jadało się tylko kilka razy w roku. Pozwólmy sobie więc na coś wyjątkowego, co na długo zostanie w naszej pamięci. Przedstawiamy kilka propozycji na tort urodzinowy w wersji karnawałowej!
• Tort szampański z truskawkami
Karnawał i szampan zawsze idą w parze! Wykorzystajmy go również do słodkich wypieków! Zwłaszcza, że szampański tort jest bajecznie prosty w przygotowaniu. Potrzebujemy jedynie biszkoptów na spód (możemy zamiast nich upiec biszkopt) oraz: 2 łyżeczek żelatyny, 90g cukru pudru, 100 ml szampana oraz 250 zimnej śmietany kremówki i 500 g truskawek. Rozpuszczamy cukier w szampanie i dodajemy żelatynę. Ubitą śmietankę łączymy z szampanem. Z truskawek przygotowujemy mus i dodajemy ok. 60g cukru pudru, 100 ml szampana i 1,5 łyżeczki żelatyny. Połączyć ze sobą. Biszkopty nasączyć szampanem i wyłożyć krem. Ozdobić truskawkami! Taki tort z pewnością wprawi naszych gości w iście szampański nastrój!
• Bananata karmelowa z popcornem
Ten tort zaskoczy wszystkich – połączenie karmelu i popcornu podane w formie tortu to może być zapowiedź świetnej zabawy. Jeśli jesteście ciekawi efektów, zapraszamy do kuchni!
Składniki:
– Ciasto Bananata od Delecty
– 75 ml mleka
– 2 jajka
– 450 ml kremówki
– 100 ml przegotowanej wody
– Banan
– Popcorn
– Pół puszki masy kajmakowej
– szczypta soli
– 30 ml mleka
Ciasto przygotowujemy zgodnie z przepisem. Upieczone dzielimy na dwa blaty. Masę śmietankową łączymy z wodą. Ubijamy kremówkę i dodajemy do niej stopniowo masę śmietanową, gdy krem będzie idealny gładki, dodajemy zblendowanego banana.
Krem przekładamy na dolny blat ciasta i przykrywamy górnym blatem. Mleko, sól i masę kajmakową podgrzewamy. Gdy się rozpuści polewamy nią ciasto. Całość posypujemy uprażonym popcornem. Słodkiego świętowania!