
Kujawy to jeden z bardziej malowniczych regionów naszego kraju. Ta kraina historyczna położona jest na terenie dwóch województw – kujawsko-pomorskiego i wielkopolskiego. Tradycja kuchni kujawskiej czerpie więc tradycje zarówno z kuchni kaszubskiej jak i z mazowieckiej łącząc je z własną tradycją w wyjątkowe i niepowtarzalne smaki. Kuchnia kujawska bazowała od zawsze na warzywach takich jak ziemniaki i fasola oraz produktach zbożowych: kaszach i mąkach. Najchętniej zaś jadano tu ryby i drób – zwłaszcza gęsinę i kaczki.
Obiad na Kujawach
Kujawskie zupy zapisały się na stałe w tradycję całego kraju. Najbardziej znaną kujawską zupą jest czernina z golcami – chodzi oczywiście o zupę z kaczej krwi o słodko-kwaśnym smaku i wyraźnym ziołowym aromacie. Na Kujawach tradycyjnie podawano ją z golcami czyli kluskami ziemniaczanymi. Czerninę podawano na niedzielę i święta, natomiast popularnymi codziennymi zupami kujawskimi były między innymi: barszcz biały z sokiem z kiszonej kapusty, żurek z gotowaną szynką i kiełbasą czy „kwaśny klops” czyli zupa klopsikowa.
Drugie dania Kujawiaków stanowiły przede wszystkim ryby. Flagowym daniem w tym regionie jest ryba po toruńsku – tradycyjnie przyrządzana w ciemnym piwie. Wyjątkowy smak tego dania zawdzięczamy takim nieoczywistym dodatkom jak piernik, migdały, rodzynki i przyprawy korzenne między innymi imbir. Bardzo smaczną propozycją są również śledzie po kujawsku. Zwyczajowo przyrządzane były z cebulą, jajem i bułką tartą. Codzienne posiłki obfitowały w potrawy z kaszy. W tym regionie najchętniej jadano kaszę jaglaną oraz jęczmienną. Przy większych okazjach, takich jak święta czy wesela, przyrządzano rosół z barana z gotowaną fasolą, rarytasem była również szynka z kością, którą najpierw opiekało się na rożnie a następnie zaparzano.
Desery Kujawiaka
Najbardziej rozpoznawalną słodkością Kujaw są oczywiście toruńskie pierniki. Tradycja wypiekania tych korzennych ciasteczek sięga 700 lat wstecz, kiedy to według legendy po raz pierwszy upiekła je córka piekarza, Katarzyna, z okazji przyjazdu króla do Torunia. Przepis na te miodowe ciastka miały jej podpowiedzieć… same pszczoły! Dlatego też dziś niektóre pierniki nazywamy Katarzynkami. Odwiedzając Kujawy w czerwcu warto wybrać się na toruńskie Święto Piernika, które odbywa się tu rokrocznie od 2002 roku.
Innym bardzo znanym kujawskim wypiekiem są wyjątkowe rogaliki barcińskie z migdałowym nadzieniem. Zachęcamy do wypróbowania oryginalnego przepisu.
Ciasto:
220 ml mleka
2 jajka
500 g mąki pszennej
5 g drożdży instant Delecta
200 g masła
100 g cukru
3 żółtka
Nadzienie:
2 żółtka
50 g miodu
250 g rozdrobnionych migdałów Bakalland
1 łyżka bułki tartej
2 łyżki cukru pudru
Cukier puder do posypania
Wykonanie:
Z podanych składników (oprócz masła) zagnieć ciasto. Pozostaw je na noc w lodówce. Zimne ciasto rozwałkuj i zetrzyj na ciasto 1/3 masła, tak by przykryło 2/3 ciasta. Złóż ciasto w następujący sposób – przełóż część ciasta niepokrytego masłem na środek placka, nałóż na to część ciasta z masłem z drugiej strony. Rozwałkuj ciasto aż do wchłonięcia całego masła. Włóż ciasto do lodówki na 2 godziny po czym rozwałkuj ponownie i na kolejne 2 godziny schowaj ciasto do lodówki. Po tym czasie należy ponownie rozwałkować ciasto.
Drobno posiekane migdały połącz z resztą składników na jednolitą masę.
Ciasto podziel na 2 części i rozwałkowuj na cieniutki placek, podziel na 6 równych trójkątów. Nałóż nadzienie na szerszym kawałku i delikatnie zawiń w stronę węższego brzegu. Tak przygotowane rogaliki wyłóż na przykrytą papierem blachę, okryj do wyrośnięcia.
Wysmarowane mlekiem rogale włóż do piekarnika nagrzanego do 170⁰C na około 25 min.
Rogale barcińskie są niezwykle maślane i smaczne. Niegdyś był to przysmak wypiekany tylko na wyjątkowe okazje – składniki, zwłaszcza migdały, były bowiem kosztowne i trudno dostępne. Dziś rogale barcińskie konkurują z rogalami marcińskimi, które mają równie długą tradycję wypieku i podobny skład, różniący się jedynie nadzieniem.
Więcej przepisów na pyszne desery, nie tylko rodem z Kujaw, znajdziesz na https://delektujemy.pl/przepisy-na-desery/. Polecamy!
Inne słodkie smaki Kujaw
Słodkie smaki Kujaw to również rozmaite konfitury, zwłaszcza z róży i śliwek. Będąc w okolicy warto na deser zjeść kujawską leguminę makową. Legumina była niegdyś deserem spożywanym na terenie całego kraju – nazywano tak zarówno budynie, omlety, naleśniki jak i musy, galaretki czy kisiele. Były to proste, tanie, łatwo dostępne desery. Na Kujawach legumina makowa uchodziła za rarytas ze względu na składniki: mak, śmietanę, migdały i miód. Przyrządzano ją zazwyczaj na wigilię i święta.
Kujawy są bardzo zróżnicowanym pod względem kulinarnym regionem – łączy on bowiem zarówno pomorskie, toruńskie jak i mazowszańskie tradycje, tworząc swoje własne niepowtarzalne smaki, których nie spróbujemy nigdzie indziej! Na kulinarnej mapie Polski to punkt konieczny do odwiedzenia, lub do zasmakowania… we własnej kuchni!