Menu

Desery w wersji light

10 listopada 2017 - Przepisy na deser

Jaki powinien być deser idealny? Dla każdego będzie to coś innego – jedni wolą słodkie i sycące ciasta, inni zadowolą się lekkimi deserami, które rozpieszczą podniebienie, ale nie obciążą żołądka. Jak w prosty sposób przygotować ciasta i ciasteczka, które wzmogą apetyt naszych gości na jeszcze więcej słodkości? Zapraszamy na przegląd prostych i przyjemnych przepisów na delikatne desery w sam raz zarówno jako dodatek do porannej kawy jak i słodki podwieczorek!

Lekka jak puch – beza

Nie ma chyba prostszego przepisu na deser jak wykonanie słodkiej bezy. Może być ona jedynie dodatkiem jak i samodzielnym deserem. I choć z samym jej przygotowaniem poradziłby sobie każdy, to już pieczenie może sprawić nam nieco problemu. Jak upiec bezę by nie była zbyt twarda lub zbyt ciągnąca w środku? Sekretem jest jej suszenie! Po upieczeniu pozostawmy bezy w wyłączonym  piekarniku, by spadająca temperatura wysuszyła nasze ciasteczka by były idealnie kruche.

beziki jagodowePrzepis na ciasteczka bezowe jest idealny jeśli odwiedzą nas niespodziewani goście i nie mamy wiele czasu na wyczarowanie czegoś słodkiego. Siłą tych ciasteczek jest nie tylko to, że łatwo je przygotować, ale również fakt, że składniki na beziki z jagodowym musem mamy zawsze pod ręką. Te niewielkie ciasteczka, dzięki dodatkowi owocowego musu uczynią naszą bezę niepowtarzalną a jej smak zapamiętamy na długo. Zaczynamy!

Składniki:

Przygotowanie:

Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i mąkę ziemniaczaną. Pod koniec ubijania dodajemy ocet. Pianę wstawiamy do lodówki.

Jagody wraz z cukrem podgrzewamy w rondelku. Ważne jest by cukier się rozpuścił a jagody rozpadły. Blendujemy całość na gładką masę.

Rękaw cukierniczy smarujemy w 2/3 objętości przecierem z jagód, na niego wykładamy ubitą pianę. Za pomocą rękawa wyciskamy na papier do pieczenia malutkie ciasteczka, o średnicy mniej więcej pięciu centymetrów. Ważne, by jagody tworzyły delikatne muśnięcia na bezie.

Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 140⁰C i pieczemy przez godzinę. Po tym czasie wyłączmy piekarnik i zostawiamy ciasteczka w środku na koleją godzinę.

Ciasteczka bezowe możemy dowolnie modyfikować – dodawać ulubione przeciery owocowe, przekładać je kremami czy dodawać świeże owoce i bakalie. Siła tego deseru tkwi w jego prostocie!

Jogurtowa lekkość

ciasto jogurtowe z morelamiJogurt jest sprzymierzeńcem tych, którzy chcą dbać o zgrabną sylwetkę i troszczą się o swoje zdrowie. Desery na bazie jogurtu są ostatnio bardzo popularne – musy, kremy, koktajle i oczywiście ciasta, swoim jogurtowym posmakiem zachwycą każdego wielbiciela słodkości. Pamiętajmy, że gęsty jogurt z powodzeniem może zastąpić kaloryczną śmietanę, warto więc eksperymentować kiedy następnym razem przygotowywać będziemy Ciasteczka. Przepis na niezwykle jogurtowe i słodkie ciasto może zaskoczyć swoją prostotą – przedstawiamy wyjątkowe ciasto jogurtowe!

Składniki:

Przygotowanie:

Do dużej miski wsypujemy po kolei jogurt, syrop klonowy, olej słonecznikowy i jajka. Mieszamy do połączenia składników i dosypujemy stopniowo mieszając mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wykładamy na blachę o wielkości 21x30cm, wierzch posypujemy ulubionymi owocami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180⁰C  sprawdzając co jakich czas ciasto za pomocą patyczka. Ciasto jogurtowe doskonale prezentować się będzie oprószone cukrem pudrem. Pamiętajmy, by posypać je już po ostygnięciu.

Jaki jogurt wybrać do deserów? W przypadku koktajli i musów wybór jest prostszy – możemy wybrać jogurt naturalny o odpowiadającym naszym potrzebom stopniu gęstości. By zastąpić jogurtem śmietanę, wybierzmy gęsty jogurt typu greckiego. Do ciast i wypieków użyjmy jogurtu o średnim stopniu gęstości.

Znakomitym pomysłem na deser z dodatkiem jogurtu jest ptasie mleczko. By je wykonać potrzebujemy jedynie jogurtu naturalnego lub owocowego i żelatyny. Możemy również dodać do niego ulubione owoce czy musy. Tak wykonane ptasie mleczko jest świetnym deserem do pucharka. Pozwólmy ponieść się kulinarnej fantazji i stwórzmy dodatkowe warstwy z czekolady czy pokruszonych ciastek!