Menu

Desery na upalne dni

26 czerwca 2018 - Przepisy na deser

Wraz z przyjściem pierwszych naprawdę ciepłych dni do życia budzi się nie tylko przyroda. Dojrzewające owoce i gorące letnie popołudnia skłaniają nas do większego wysiłku, spacerów i spędzania jak największej ilości czasu na świeżym powietrzu. Nasz organizm przestawia się na tryb letni – stajemy się bardziej aktywni, energiczni i bardziej optymistycznie patrzymy na świat. Zmienia się także zapotrzebowanie naszego organizmu.

Jesienią i zimą zbieramy energię, by efektywniej walczyć z chłodem i infekcjami, wybieramy potrawy bardziej treściwe i wysokokaloryczne a latem sięgamy po lekkie przekąski i desery. Na stołach królują więc świeże warzywa i aromatyczne owoce, które nie tylko pieszczą podniebienie, ale służą przede wszystkim zdrowiu i urodzie. Po jakie desery najlepiej sięgać latem, by poczuć naturalne orzeźwienie? Stawiamy na galaretki, orzeźwiające z dodatkiem owoców i delikatnych musów, będą idealnym deserem na gorące popołudnia!

Letnie galaretki

Galaretka jest przysmakiem ponadczasowym – w dzieciństwie zajadali się nią nasi dziadkowie i rodzice, sięga po nie młode pokolenie i dzieci. Jest niedroga w przygotowaniu i zdrowa, pod warunkiem, że przyrządzimy ją w odpowiednio, a można przyrządzić ją na kilka sposobów. Najbardziej naturalny, który mogą wykorzystać również wegetarianie i weganie, to wykorzystanie pektyn – substancji naturalnego pochodzenia, w dużych ilościach występujących m.in. w jabłkach, porzeczkach, morelach i wielu innych owocach. Pektyny wykorzystywane są również w przetwórstwie jako zdrowy i bezpieczny konserwant – podobnie jak agar (cukier galaktoza), który jest świetną substancją żelującą. Wytwarzany z krasnorostów jest w pełni naturalny i bezsmakowy.

Najpowszechniejszą metodą przyrządzania galaretek jest wykorzystanie żelatyny pochodzenia zwierzęcego. Żelatynę pozyskuje się z włókien kolagenowych a sama galaretka, jako gotowy produkt zawiera go aż 80%. Kolagen regeneruje tkanki, dobrze działa na stawy, skórę, włosy i paznokcie, niweluje problemy z rozstępami. Galaretkę możemy więc przygotować w domu z licznie dostępnych żelujących dodatków, lub wybrać te gotowe – warto jednak w tym przypadku zwracać baczną uwagę na składy wybieranych produktów. Unikajmy tych ze zbyt dużą ilością cukru oraz zawierających liczne konserwanty i barwniki.

Galaretki idealne

Nie ma chyba prostszego deseru niż galaretka podana z sezonowymi owocami czy musem. Możemy jednak postarać się przyrządzić ten deser w sposób niestandardowy, bo choć w prostocie siła, w przypadku deserów forma również ma wielkie znaczenie!

galaretka w posypce i sezamieAbsolutnym hitem tego lata jest przezroczysta galaretka, którą wykorzystać możemy na wiele sposobów! Galaretka w posypce i sezamie to przepis na nietypowe połączenie konsystencji i smaków. Do jej przyrządzenia wystarczy:

Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w wodzie i przelewamy do prostokątnego naczynia wysmarowanego wcześniej olejem. Gdy ostygnie wkładamy do stężenia do lodówki. Gotową kroimy w niewielkie prostokąty. Część posypujemy sezamem, część dekorujemy kuleczkami zbożowymi. Letnie przysmaki to przede wszystkim prostota!

Oryginalnym pomysłem na podanie galaretki jest zaserwowanie jej w owocowych skórkach – wystarczy do skórki z połowy pomarańczy wlać schłodzoną galaretkę a po wyjęciu z lodówki pokroić ją na ćwiartki, by uzyskać pomysłowy efekt. W tym przypadku możemy dodać również ulubione owoce czy musy.

pudding chia z galaretką i porzeczkamiGalaretki lubią również inne zdrowe dodatki – takie jak m.in. nasiona chia. Dlatego koniecznie wypróbuj Pudding chia z galaretką i porzeczkami!

Składniki:

Galaretkę przygotowujemy z wykorzystaniem 375 ml gorącej wody. Przelewamy do pięciu małych słoiczków i odstawiamy do stężenia. Mleko kokosowe, miód, mleko oraz nasiona chia łączymy ze sobą i wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje wykładamy na nią pudding a wierzch zdobimy owocami. Jemy na zdrowie o każdej porze!

Galaretkę możemy przygotować w silikonowych formach do lodu czy do pieczenia. Pamiętajmy jedynie o ich natłuszczeniu, by nasza galaretka świetnie prezentowała się po podaniu!