Boże Narodzenie jest chyba najbardziej magicznym czasem w ciągu całego roku. Nie ma drugich tak rodzinnych i ciepłych, mimo zimowej aury, świąt. W czym tkwi duch tego wyjątkowego czasu? Przede wszystkim w rodzinnych spotkaniach przy stole, gdyż to aromat, smak i zapach wigilijnych i świątecznych potraw stanowi esencję bożonarodzeniowej aury. Czego nie powinno zabraknąć na świątecznym stole i jakie potrawy wigilijne powinny na nim zagościć? Oto przewodnik po świątecznej kuchni z naciskiem na jej słodką stronę, bo to właśnie słodkości bożonarodzeniowe rozpieszczają nasze podniebienia i na nie czekamy czasem przez cały rok.
Wigilia na słodko
Boże Narodzenie to czas świętowania i ucztowania. Choć wigilia jest dniem postnym i dania, jakie się podczas niej jada również nie mogą składać się z mięsa, kolacja wigilijna jest jedną z najobfitszych w ciągu całego roku. Dania wigilijne tradycyjnie to dwanaście potraw, wśród których znajduje się jedna wyjątkowa: słodka i sycąca kutia. Każde danie i jego składnik w dawnych wierzeniach miało swoje znaczenie – mak z którego składa się kutia (lub po prostu kluski z makiem i bakaliami) zjedzony w wieczór wigilijny, miał przynosić bogactwo i dobrobyt.
Słodka odsłona wigilijnego wieczoru to bez wątpienia również kompot z suszonych owoców – śliwek, jabłek czy gruszek. Kompot z suszonych owoców, dosłodzony miodem, miał niezwykłą moc, która nie tylko pomagała biesiadnikom w trawieniu kolacji, ale również miała przynosić im zdrowie i pomyślność w nadchodzącym roku. Na kolacji wigilijnej nie mogło się nic zmarnować – wszystko, łącznie z resztkami musiało zniknąć z talerzy. Również ugotowane suszone owoce, które traktowano jako deser po zjedzonej wieczerzy.
Bożonarodzeniowe rarytasy
Pierwszy i drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia to niespieszny czas spędzony na ucztowaniu – mięsa, sałatki i pieczenie obowiązkowo muszą znaleźć się na każdym świątecznym stole. Przepisy na Boże Narodzenie są więc zazwyczaj bardzo wykwintne i wyjątkowe, jak przystało na największe Święto całego roku. Tradycja obchodzenia Świąt przeniknęła głęboko nasze kulinarne zwyczaje. W niektórych domach zawsze na tą okazję piecze się wyjątkowy piernik, który leżakować musi długie tygodnie zanim zagości na stole. Tradycja wypieku piernika bożonarodzeniowego jest bardzo długa, dziś już niestety w niewielu domach przyrządza się go w ten sposób. Nasze babcie długoleżakujący piernik przygotowywały już w październiku, by wypiec go na początku grudnia. Upieczony – podobnie jak i pierniczki, musiał zmięknąć, co zajmowało mu około dwóch-trzech tygodni.
Królem świątecznego stołu jest również makowiec. Nie ma jednego przepisu na to ciasto. W święta możemy podawać go na różne sposoby – z dodatkiem sera, na piernikowym spodzie, z ciastem drożdżowym lub biszkoptem. Dobry makowiec powinien składać się przede wszystkim z odpowiednio przygotowanego maku – sparzonego i zmielonego co najmniej trzykrotnie. W gotowych masach makowych znajdziemy również bogactwo bakalii i dodatków takich jak skórka cytrynowa, orzechy rodzynki czy olejek migdałowy. Wybierajmy zawsze takie masy, które mają dobry skład.
Na Święta przygotowujemy zazwyczaj kilka ciast – warto zatroszczyć się o to, by każdy z domowników miał okazję spróbować tego co lubi. Dobrze jest również przygotować dwa rodzaje ciast: lżejsze i bardziej bogate. Prawdziwym ukoronowaniem świątecznego obiadu będzie nietypowy wypiek jak na Boże Narodzenie: Świąteczny tort orzechowy z bananem i ananasem. Nietypowe połączenie smaków będzie miłą niespodzianką. Praca w kuchni przed świętami bywa męcząca. Jeśli nie mamy czasu na dodatkowy wypiek wybierzmy coś prostego, mało zajmującego ale i pysznego. Dobrym pomysłem może być Piszinger z kajmakiem orzechowym i bakaliami. Jak go przygotować? W prosty sposób!
Potrzebujecie jedynie:
- Opakowanie okrągłych andrutów
- 50g masła
- 1 opakowanie orzechów pecan
- Orzechy laskowe
- 5-6 suszonych fig
Masło dodajemy do masy kajmakowej i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odkładamy 1/3 masy do posmarowania wierzchu. Do pozostałej masy dodajemy podprażone orzechy laskowe i pokrojone w kawałki figi. Blaty smarujemy masą i układamy jeden na drugim. Wierzch zdobimy masą bez orzechów i posypujemy orzeszkami pecan.