Maj – najpiękniejszy wiosenny miesiąc, gdy razem z przyrodą budzimy się do życia. To wtedy nasze zmysły mogą cieszyć się niepowtarzalnym zapachem majowego powietrza: kwitnących drzew, bujnie rozkwitających kwiatów, świeżej trawy. Już teraz cieszyć się możemy warzywami i owocami dojrzewającymi w wiosennym słońcu. W maju warto zadbać o naszą dietę – a najlepsza jest ta, która uwzględnia sezonowe, regionalne produkty! W maju pojawia się pierwszy agrest i najzdrowsze rośliny zielone: rukola, roszponka, szpinak, pietruszka czy botwinka.
Wiosenne koktajle
Nie ma nic lepszego na wiosenne przebudzenie niż koktajl ze świeżych owoców i nowalijek! Witaminy, minerały i składniki odżywcze zawarte w świeżyć, młodych owocach i warzywach doskonale przygotują nasz organizm do nadejścia lata! Wystarczy jedynie spróbować i dać się wciągnąć w koktajlowe szaleństwo.
Koktajl agrestowy na mleku z orzechów brazylijskich
składniki:
- pół kilo agrestu
- 3/4 szklanki orzechów brazylijskich
- 12 łyżeczek cukru
- 3 szklanki wody
Orzechy brazylijskie przekładamy do naczynia i zalewamy 3 szklankami wody. Pozostawiamy na około 6 godzin. Po tym czasie odsączamy je z wody i umieszczamy w misie blendera. Blendujemy aż masa stanie się płynna. Następnie przekładamy partiami na gęstą gazę i wyciskamy płyn. Masę pozostałą na gazie przekładamy do naczynia i dolewamy szklankę wody. Blendujemy i powtarzamy przeciskanie przez gazę. Czynność powtarzamy trzykrotnie. Na rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier i podgrzewamy aż do uzyskania karmelu. Dodajemy umyty agrest i karmelizujemy przez kilka minut. Gdy agrest ostygnie przekładamy do blendera i miksujemy. Dodajemy do mleka orzechowego i mieszamy. Przelewamy do pucharków i chłodzimy przed podaniem w lodówce.
Zielony koktajl z młodych liści
Koktajle z zielonych liści są niezwykle zdrowe i obecnie modne. Choć na początku ciężko po nie sięgnąć, dobrze przyrządzone będą nie tylko zdrową przekąską, ale również smacznym śniadaniem. Wystarczy pamiętać o kilku zasadach – zielone liście zawsze łączmy ze słodkimi owocami takimi jak jabłko (lub sok jabłkowy) czy banan. Najlepsze proporcje, by uzyskać dobry sak to 60% owoców i 40% zielonych warzyw. Pamiętajmy również o wodzie i dodatkach – na przykład miodzie czy przyprawach. Mając kilka produktów w domu, możemy codziennie przygotować pyszny koktajl dla zdrowia i urody.
Składniki:
- 2 garście roszponki (opcjonalnie rukoli lub jarmużu)
- sok i skórka z 1 limonki
- ogórek zielony
- 1,5 szklanki soku jabłkowego
- 0,5 łyżeczki startego imbiru
- miękki banan
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Majowe tarty
Zdrowa dieta powinna składać się przede wszystkim z sezonowych owoców i warzyw. Nie zapominajmy o nich również przygotowując wypieki! Nie tylko wykorzystamy nadwyżki owoców, ale również będziemy mogli nacieszyć się ich smakiem w nowej postaci! Ciekawe przepisy na tarty, zarówno na słodko jak i na słono, znajdziesz na portalu kulinarnym Delektujemy.pl. Polecamy sprawdzić!
Tarta z agrestem
składniki:
- opakowanie ciasta kruchego od Delecty
- 100 g zimnej margaryny
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- 0,5 kg agrestu
- galaretka agrestowa
- 250 ml wody
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 żółtka
- 3 łyżki miodu
- 125 ml mleka
Ciasto przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wykładamy nim formę do tarty dobrze wypełniając brzegi i pieczemy w 190°C przez 40 minut. Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody, gdy ostygnie wkładamy do lodówki do momentu aż lekko stężeje. Umyty agrest obieramy z szypułek i kroimy na połówki. Mleko mieszamy z miodem a śmietankę gotujemy z roztrzepanymi żółtkami. Gdy się zagotuje wlewamy mleko i chwilę gotujemy. Jeszcze gorącą masę przelewamy na ostygnięty spód ciasta. Po chwili wykładamy owoce i zalewamy lekko ściętą już galaretkę. Chłodzimy w lodówce przed podaniem.
Tarta z rabarbarem
Rabarbar sprawdzi się nie tylko jako składnik kompotu, będzie również doskonałym składnikiem tarty! By przygotować tartę rabarbarową przygotujmy ciasto bazowe z poprzedniego przepisu, potrzebować będziemy również:
- 200 g truskawek
- 3 łodygi rabarbaru
- łyżka czarnego pieprzu
- szklanka cukru
- 3 łyżki miodu
- 2 żółtka
- 300 ml śmietany 30%
Truskawki i rabarbar kroimy w mniejsze kawałeczki i smażymy na patelni wraz z dodatkiem cukru aż do uzyskania konsystencji konfitur. Na końcu doprawiamy zmielonym pieprzem. Żółtka i śmietanę łączymy, dodajemy miód. Wylewamy na podpieczony spód ciasta. Zapiekamy przez 15 minut w piekarniku. Wykładamy konfiturę i pieczemy kolejne 15 minut. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.