Znajomi i przyjaciele potrafią rozumieć się bez słów niemal od pierwszego spotkania. Decyduje o tym pewnego rodzaju chemia, która sprawia, że potrafimy już przy pierwszym spotkaniu określić czy dobrze czujemy się w towarzystwie drugiej osoby.
Kiedy spotykamy osoby nieśmiałe często trudno nam przełamać pierwsze lody, jak więc dać wyraz naszej sympatii w takiej sytuacji? Słowa mogą peszyć postawmy więc na drobne gesty! Zaproszenie na słodkie ciastko, zwłaszcza samodzielnie przygotowane, będzie w takiej sytuacji znakomitym pomysłem!
Lubię Cię – na słodko
Wyrazy sympatii to uśmiech, miłe słowo, pamięć a również drobne przyjemności! Jeśli chcemy okazać nowej koleżance z pracy, że ją lubimy, poczęstujmy ją w porze lunchu przyniesionym z domu ciastem. Jakie wypieki sprawdzą się na tą okazję? Oto kilka inspiracji!
Kremówka migdałowa
składniki:
- 2 płaty ciasta francuskiego po 200 g każdy
- krem karpatka od Delecty
- pół litra mleka
- 100 g serka mascarpone
- 100 g masła
- 100 g blanszowanych migdałów
- 50 g płatków migdałowych
Płaty ciasta francuskiego wkładamy na dwie blaszki i pieczemy przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Do wysokiej miski przelewamy mleko, dodajemy proszek na krem, masło i serek mascarpone. Miksujemy na wysokich obrotach. Migdały bez skórek prażymy na patelni i blendujemy na drobny proszek (bez grudek i większych kawałków). Proszek przekładamy do miski z kremem i dokładnie łączymy.
Na chłodny blat ciasta wykładamy krem, posypujemy płatkami migdałowymi i przykrywamy drugim blatem ciasta. Oprószamy cukrem pudrem.
Sernik na zimno z musem truskawkowym
Sernik to ciasto uniwersalne i lubiane chyba przez wszystkich. To bezpieczne ciasto – zwłaszcza z przepisu „na zimno” – szybkie i zawsze się udaje, zachwyca smakiem i poprawia nastrój!
składniki:
- pół kilo truskawek
- opakowanie sernika na zimno Delecty
- garść świeżej mięty
- 300 ml zimnego mleka
- łyżeczka żelatyny
- opakowanie markiz
- 30 g stopionego masła
Markizy rozdrabniamy blenderem na drobny proszek. Dodajemy masło i dokładnie łączymy. Przekładamy na dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Ugniatamy. Sernik na zimno miksujemy z mlekiem. Przekładamy masę na spód ciasteczkowy. Wkładamy na dwie godziny do lodówki. Mięte i truskawki umieszczamy w misie blendera i miksujemy aż do powstania gładkiego sosu. Dolewamy wcześniej rozpuszczoną żelatynę i ponownie miksujemy. Wylewamy na ser i chłodzimy w lodówce. Dekorujemy świeżą miętą.
Słodkie wyrazy sympatii powinny być dopasowane do osoby, której chcemy okazać życzliwość. Przygotujmy więc taki deser, jaki lubi. Jeśli nie wiemy jakie ma upodobania kulinarne sięgnijmy po przepis na coś wyjątkowego, niecodziennego, przygotujmy:
Sernik z morelami i kruszonką pistacjową
Składniki:
- 50 g mąki krupczatki
- 200 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 4 łyżki cukru brązowego
- 1 jajko
- przyprawa do sernika Delecta
Masa:
- 1 kg sera trzykrotnie zmielonego
- 75 g masła
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 600 g moreli
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 puszka masy krówkowej
- duże opakowanie pistacji
- 3 łyżki cukru
Mąki przesiewamy ze sobą, dodajemy zimne masło, jajka, cukier, przyprawę. Wszystkie składniki szybko zagniatamy i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Prostokątną blaszkę wykładamy papierem, nagrzewamy piekarnik do 180°C. Ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na blaszkę. Wyrównujemy i lekko dociskamy. Wkładamy do piekarnika na około 20 minut. Morele kroimy w ósemki, wkładamy na naczynia żaroodpornego i posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy przez 15 minut w 200°C. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę i dodajemy powoli esencję waniliową, ser, przyprawę. Pod koniec dodajemy wystudzone morele. Masę wykładamy na ciasto i pieczemy przez około 80 minut w 160°C. W rondelku rozpuszczamy cukier i dodajemy posiekane pistacje. Na sernik wykładamy masę krówkową i posypujemy pistacjami.
By okazać komuś sympatię wystarczy gest, spojrzenie i dobre słowo. Zaproszenie na kawę i dobre ciasto może sprawić, że sympatia zamieni się w silniejsze uczucie: przyjaźń lub miłość. Nie obawiajmy się okazywać sobie uczuć na co dzień!