Po erze domówek i prywatek nadszedł czas na nowy rodzaj przyjęć – „stand up party” odbywające się nie jak wszystkie inne przy stole, ale na stojąco, w ruchu i nie koniecznie w zamkniętym pomieszczeniu. Znudziło nas już chyba siedzenie przy stole i obecnie wolimy nieco inną formę spędzania wspólnego czasu, gdzie posiłkom towarzyszom inne atrakcje. W związku z tym zmienić się musiała również forma serwowanych posiłków i przekąsek na bardziej poręczne, mniejsze i jedzone na kilka kęsów.
Słodkie przekąski na stand up party sprawdzą się nie tylko na przyjęcie w ogrodzie czy wspólne spotkanie ze znajomymi, ale również na przyjęcie urodzinowe dla najmłodszych. Oto garść pomysłów na niewielkie, słodkie i niezwykle piękne przekąski, które umilą każde spotkanie i to nie tylko najmłodszym!
Rozmiar ma znaczenie
Nasza polska gościnność wiąże się nie tylko z dużą ilością dań i przekąsek, jakie serwujemy naszym gościom, ale również z wielkością serwowanych porcji. Gdzieś w naszej świadomości (zwłaszcza starszego pokolenia) utarło się przekonanie, że im więcej na talerzu tym lepiej. Dziś stawiamy nie na ilość, ale na różnorodność – wolimy smakować wielu różnych potraw i deserów i delektować się ich smakiem, jednocześnie nie czując się zbytnio przejedzonym. Dlatego jeśli chcemy zaskoczyć naszych gości, na letnim przyjęciu zrezygnujmy z wielkiego pucharka lodów na rzecz kilku ciekawych, mniejszych i oryginalnych przekąsek. Warunek jest tylko jeden: muszą one znakomicie wyglądać!
Z pomocą przychodzą nam producenci akcesoriów do wypieków i deserów: możemy z powodzeniem wyposażyć się w miniaturowe formy do wypieków w rozmaitych kształtach, zarówno te silikonowe jak i tradycyjne, maleńkie papilotki czy posypki. W sklepach znajdziemy również takie dodatki jak znaczniki czy gotowe flagi do ozdobienia ciasteczek a to wszystko możemy spersonalizować zgodnie z naszymi potrzebami. Nie bez przyczyny maleńkie, francuskie makaroniki podbiły świat swoim smakiem i rozmiarem! Czasem bowiem wystarczy jedynie popieścić zmysły wyjątkowym smakiem, by zachować go na dłużej w pamięci!
Miniaturowe desery „na raz”
Przepisów na mini desery jest więcej niż mogłoby nam się wydawać, ogranicza nas jedynie wyobraźnia! Jedną z najbardziej efektownych przekąsek tego typu są domowej roboty pralinki. By je przygotować potrzebujemy jedynie czekolady, silikonowych form do pieczenia, ulubionych bakalii i dodatków takich jak posypki czy jadalne kwiaty. Możemy użyć również pokrojonych w drobną kostkę galaretek, wafelków czy owoców. By przygotować pralinki roztopmy w kąpieli wodnej czekoladę (możemy użyć różnych czekolad – mlecznej, gorzkiej, karmelowej czy białej). Ciepłą czekoladą zalejmy do połowy formę, włóżmy ulubione dodatki i zalejmy pozostałą czekoladą. Pralinki bardzo efektownie wyglądać będą jeśli ozdobimy je płatkami bratków lub innych jadalnych kwiatów.
Do najprostszych przekąsek „na raz” należą również owoce w czekoladzie – wystarczy nadziać na długie wykałaczki drobne owoce takie jak truskawki, winogrona czy maliny, zanurzyć w płynnej czekoladzie i obtoczyć w kolorowej posypce. Same wykałaczki wystarczy estetycznie umieścić w niewielkim wazoniku lub małym koszyczku. Nieśmiertelne i efektowne są również muffinki i babeczki typu cup cake. Możemy użyć najprostszego przepisu, ważne jest zdobienie. Przy pomocy barwników spożywczych i innych dodatków możemy stworzyć prawdziwe cuda!
Bardzo oryginalnym pomysłem są również babeczki dyniowe z pankejkami – te niewielkie słodkości ozdobione miniaturowymi naleśniczkami z pewnością znajdą wielu zwolenników! By je przygotować potrzebujemy:
- 1 opakowanie babeczek dyniowych od Delekty
- 150 g jogurtu naturalnego
- 100 ml oleju
- 2 jajka
Na krem:
- 1 opakowanie kremu tortowego waniliowego Delekta
- 3 łyżki serka mascarpone
- 350 ml mleka
Na naleśniczki:
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 35 g rozpuszczonego masła
Proszek na babeczki łączymy z pozostałymi składnikami i dokładnie miksujemy. Przekładamy do dwunastu papilotek i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Krem tortowy dosypujemy do mleka i w wysokim naczyniu miksujemy na największych obrotach. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie łączymy. Składniki na naleśniki przekładamy do naczynia i blendujemy. Smażymy maleńkie placuszki. Na schłodzone babeczki nakładamy krem a wierzch zdobimy dwoma pankejkami, posypujemy cukrem pudrem.