Menu

Przepisy Warmii i Mazur

8 kwietnia 2019 - Kuchnia Warmińsko-Mazurska
Przepisy Warmii i Mazur

O tradycji kulinarnej Warmi i Mazur pisaliśmy już w poprzednim artykule. Możemy przenieść się do tego wyjątkowego regionu, pachnącego owocami lasu i grzybami, również we własnym domu. Poniżej sprawdzone przepisy na warmińsko-mazurskie specjały kulinarne, dzięki którym poczujemy się jak na wakacjach w krainie tysiąca jezior. Sekretem tej kuchni są przede wszystkim świeże, regionalne i sezonowe produkty, ich bogactwo i różnorodność.

Obiad na Mazurach

Kluski, ziemniaki, ryby i grzyby – to składniki i potrawy, które stanowią istotę kuchni tego regionu. Gospodynie na Warmii i Mazurach zawsze wykazywały się pomysłowością i zaradnością, dzięki którym do dziś cieszyć się możemy smakiem wyjątkowych potraw. Na uwagę zasługują zwłaszcza Mazurskie farszynki!

mazurskie farszynki

Składniki:

Farsz:

Dzień wcześniej gotujemy wywar z mięsa i włoszczyzny. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Gdy będą miękkie odcedzamy, czekamy aż odparują i dokładnie ubijamy lub przeciskamy przez praskę. Odkładamy do lodówki pod przykryciem. Na drugi dzień do ziemniaków wbijamy jajka, sól i mąkę. Dokładnie wyrabiamy. Dzielimy na osiem części i każdą z nich rozwałkowujemy w prostokąt. Przygotowujemy farsz: pokrojoną w kostkę cebulę smażymy a gdy będzie już miękka i złocista dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso obieramy z kości i siekamy, podobnie jajko i szczypiorek. Składniki farszu przekładamy do miski i mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Farsz przekładamy na rozwałkowane ciasto i składamy. Smażymy na złoty kolor na patelni.

Kotlety po mazursku

To propozycja dla tych, którzy lubią zjeść smacznie i syto!

Składniki:

Schab kroimy w plastry i rozbijamy na dość duże kotlety. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, szynkę kroimy w kostkę a koperek siekamy. Ugotowane na twardo jajka siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce. Doprawiamy solą, pieprzymy i łączymy wszystko ketchupem. Na rozbity schab nakładamy farsz, zwijamy w roladkę i panierujemy w jajku i bułce. Smażymy na złoto.

Słodycz z mazurskiej chaty

Jednym z najbardziej popularnych wypieków Warmii i Mazur jest kuch – odmiana drożdżówki, którą niegdyś wypiekało się w każdym domu. Tradycja jego wypieku jest bardzo stara lecz pielęgnowana do dziś. Warto spróbować tradycyjnego kuchu, który stał się wizytówką regionu.

Kuch babka drożdżowa

kuch babka drożdżowa

składniki:

W misce umieszczamy mąkę, drożdże i sól mieszamy dokładnie. Dodajemy żółtka. Masło roztapiamy na wolnym ogniu w garnuszku, gdy się roztopi i zacznie skwierczeć wlewamy mleko. Przelewamy do miski z mąką, dodajemy twarożek i dokładnie miksujemy. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na dwie godziny do wyrośnięcia. W tym czasie zalewamy rodzynki wrzątkiem i odstawiamy aż dobrze namokną. Do wyrośniętego ciasta dodajemy osączone rodzynki i ponownie mieszamy. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i zalewamy ciastem do połowy wysokości. Odstawiamy aż ponownie wyrośnie (na około godzinę). Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 50 minut. Z cukru i wody przygotowujemy lukier, którym polewamy ciepłą jeszcze babkę.

Prawdziwą dumą Warmii i Mazur jest jednak sękacz mazurski, który przygotowuje się jedynie na wyjątkowe okazje. To ciasto biszkoptowo-tłuszczowe, niegdyś bardzo drogie w przygotowaniu. Dziś również możemy zasmakować go wybierając się na mazurskie jarmarki i dożynki, gdzie nadal do jego wypieku przywiązuje się bardzo dużą wagę. Turyści mogą zakupić gotowe sękacze w różnych smakach, które wypiekane są według niezmienionego przepisu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *