Menu

Kuchnia zachodniopomorska

10 października 2018 - Kuchnia Zachodniopomorska
Kuchnia zachodniopomorska

O kuchni zachodniego pomorza mówi się, że jest kuchnią młodą, nadal kształtującą się i nabierającą coraz bardziej charakterystycznych kształtów. A ten kształt zaczęła nadawać jej ludność napływowa z różnych zakątków Polski i świata, ludność, która miała już swoje własne tradycje kulinarne. Z czasem klarować się zaczęły wspólne zwyczaje i flagowe dania regionu. To kuchnia wyjątkowa, sięgająca po to co najbliższe – ryby, sezonowe owoce i warzywa, drób i dziczyznę, ale korzystająca również z przypraw i produktów przypływających tu na statkach z różnych stron świata.

Zachodniopomorskie zaczyna słynąć z miodów i kozich serów, które kupimy w licznych tu gospodarstwach agroturystycznych. Region ten to przede wszystkim piękne plaże, świeże powietrze i dobra kuchnia lokalna, której trzeba koniecznie spróbować! I choć w nadmorskich miejscowościach w menu spotkamy głównie rybę z frytkami, wybierzmy się do restauracji, które serwują tradycyjne dania regionu!

Flagowe potrawy

paprykarz szczeciński

Najbardziej rozpoznawalną potrawą jest tu oczywiście paprykarz szczeciński, który spotkać możemy niemal w każdym sklepie w całym kraju a bardzo często przygotowywany jest również w domach. Paprykarz szczeciński stworzono w latach sześćdziesiątych XX wieku w zakładzie produkcyjnym Gryf. Powstał z potrzeby zagospodarowania odpadów po wykrawaniu kostek rybnych z wielkich zamrożonych bloków. Jednak historia ta kryje w sobie nieco egzotyki. Technolodzy pracujący na polskich statkach chłodniczych zachwycili się u wybrzeży Afryki Zachodniej smakiem lokalnej potrawy o nazwie czop-czop. Paprykarz miał być jej odwzorowaniem a sekretnym składnikiem nadającym mu wyjątkowego smaku, miała być afrykańska papryczka pima. W skład paprykarza wchodziły również egzotyczne, afrykańskie ryby takie jak gowik czy pagrus. Paprykarz podbił podniebienia nie tylko Polaków. Eksportowano go do 32 krajów na całym świecie a w Kolumbii doczekał się nawet własnej podróbki. Z czasem niestety tracił na jakości i do puszki trafiało nie tylko mięso ryb, ale również odpady takie jak np. łuski. Dziś znów odzyskuje swoją jakość i wpisany został na listę produktów regionalnych.

Kolejnym rozpoznawalnym w całej Polce daniem są paszteciki szczecińskie. Ich historia sięga również lat sześćdziesiątych XX wieku, kiedy to spółdzielnia Społem otrzymała z radzieckiego demobilu „maszynę do wytwarzania pierożków”. Pierwotnie służyła ona w wojsku, w celu szybkiego przygotowania potraw dla żołnierzy. Tak zaczęto produkować paszteciki, które dzięki swojemu smakowi i całkowicie naturalnemu składowi zyskały ogromną popularność. Paszteciki składają się z ciasta drożdżowego i różnego rodzaju nadzienia – pieczarkowego, mięsnego jak również podawane są na słodko. Warta uwagi jest historia zup regionu. W XVI wieku popularnymi zupami były w zachodniopomorskim zupy piwne, słynie z nich zwłaszcza region bełczański. W tym okresie niemal w każdym domu warzono piwo, które było nie tylko znakomitym napojem gaszącym pragnienie o każdej porze dnia, ale również składnikiem zup i innych potraw. Bełczańskie zupy piwne podawano z lanymi kluskami, chlebem, rybami a nawet z mlekiem.

Słodycz zachodniego pomorza

 

pierniki szczecińskie

Najbardziej znanymi wypiekami w tej części wybrzeża są pierniki szczecińskie. Tradycja ich wypieku sięga wieku XIX a pierwszy zapisany przepis na te wyjątkowe smakołyki w marynistycznych kształtach pochodzi z roku 1845. Pierniki szczecińskie królowały tu przez długie lata, o czym świadczy tradycja zawieszania ich na drzewkach bożonarodzeniowych, którą zapoczątkowały w 1938 roku władze Szczecina. Pierniczki były również głównym produktem cieszącym się dużą popularnością w każdej cukierni i kawiarni.

W regionie wypiekano również choszczeńską struclę z makiem oraz serca kaziukowe. Oba przepisy przywędrowały tu wraz z przesiedleńcami, którzy skutecznie zarazili mieszkańców pomorza ich smakiem. Strucla zaszczepiona została na pomorzu przez wysiedleńców z Polski wschodniej, tradycja wypieku serc kaziukowych przywędrowała zaś prosto z Wilna. Dziś oba produkty znajdują się na liście produktów regionalnych województwa zachodniopomorskiego. Na uwagę zasługuje również krówka szczecinecka, której recepturę opracowano w Szczecinku w 1971 roku. Do dziś produkuje się te niewielki cukierki według pierwotnego przepisu, dzięki czemu ma swoich wielbicieli nie tylko wśród mieszkańców, ale również wśród turystów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *