Menu

Kuchnia z regionów Małopolski

16 lutego 2018 - Kuchnia Małopolski
Kuchnia z regionów Małopolski

Małopolska jest regionem bardzo zróżnicowanym pod względem kulturowym – Krakowiacy i Górale zawsze rywalizowali ze sobą i byli przekonani o wyższości jednej kultury nad drugą. Kuchni stolicy regionu, Krakowa, poświęciliśmy osobny wpis, warto jednak przyjrzeć się zwyczajom kulinarnym całej Małopolski, a zwłaszcza kilku ciekawym regionalnym przepisom, które przekazywane są tu z pokolenia na pokolenie, nadal zachwycając smakiem i kusząc niepowtarzalnym aromatem! Zapraszamy do Małopolski!

Żywy skansen – Lanckorona

Będąc w Krakowie warto wybrać się na wycieczkę do Lanckorony. Ta oddalona zaledwie o nieco ponad 30 kilometrów niewielka wioska jest żywym skansenem, pełnym ludowych kolorów, wzornictwa i energii. Cała wioska zachowała układ urbanistyczny pochodzący z XIV wieku, a mieszkańcy dbają, by w oryginalnym kształcie zachować nie tylko budynki i zdobienia, ale również tradycje, jakie podtrzymywali jeszcze ich pradziadowie. I choć skansen kojarzyć nam się może z opuszczonymi i zakurzonymi reliktami, ta wioska tętni życiem – zgodnym z naturą i obyczajami, również tymi kulinarnymi. Co zjemy w tym malowniczym miejscu? Regionalne przepisy mają nam tu wiele do zaoferowania, warto zwrócić szczególną uwagę na jabłecznik grysikowy, który jest w tym miejscu wyjątkowym przysmakiem. By przenieść ten klimat do własnego domu potrzebujemy:

Wykonanie:

Mleko gotujemy wraz z cukrem, kaszą manną oraz 50 gramami masła. Odstawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy okrągłą formę do pieczenia i wykładamy papierem, przekładamy połowę kaszy manny. Starte na tarce o grubych oczkach i odsączone jabłka przekładamy na kaszę, ścieramy połowę zimnego masła i przykrywamy drugą połową grysiku. Na wierzch wykładamy kolejną porcję jabłek i masło. Pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180⁰C.

jabłecznik grysikowy

Jabłecznik grysikowy przyrządzony z tutejszych starych odmian jabłek – antonówek, renet, papierówek smakuje naprawdę niesamowicie!

W Lanckoronie warto również skosztować śniadania, które popularne jest w całym regionie – zwłaszcza w mniejszych wioskach. To jajecznica z pokrzywami. Choć połączenie to może wydawać się nietypowe, smak i aromat takiej jajecznicy daje energię na cały dzień. Pokrzywy uważano niegdyś nie tylko za parzący chwast, ale lecznicze zioło, które chętnie wykorzystywano w kuchni. Z pokrzyw przyrządzano zupę, napary czy soki. Do dziś starsze gospodynie uważają ją za świetny lek na dolegliwości układu moczowego, stres czy odtrucie organizmu.

A więcej przepisów na rożnego rodzaju ciasta znajdziecie na: delektujemy.pl/przepisy-na-ciasta/.

Kremówki Wadowickie

kremówki

Dzięki naszemu Papieżowi znane są nie tylko w całej Polsce, ale i na świecie. Wizyta w tym mieście nie może odbyć się bez spróbowania kremówki z oryginalnego przepisu. Sama nazwa jest regionalizmem – w pozostałej części kraju ciastka przełożone kremem między warstwami ciasta francuskiego znane są jako napoleonki. Choć przypominają kawałek karpatki, są ciastkami, które pochodzą z Francji a nazwą nawiązują oczywiście do Napoleona, który był ponoć ich wielkim wielbicielem.

Oryginalne kremówki Wadowickie (zwane również jako papieskie) w czasach młodości Jana Pawła II pochodziły z cukierni prowadzonej przez wiedeńskiego pochodzenia cukiernika Karola Hagenhubera. Przełożone były kremem budyniowym. Dziś większość kremówek Wadowickich wzbogaca się alkoholem, choć jak niektórzy twierdzą nie było go w pierwotnym składzie ciastek. Dziś biznes kremówkowy w tym niewielkim mieście kwitnie znakomicie a kremówki jakie kupić można na Wadowickim rynku są naprawdę najlepszej jakości.

Smaki regionu

Czym może zaskoczyć nas jeszcze kuchnia Małopolski? Na pewno niecodziennym połączeniem karpia z kapustą! Faszerowany karp wzbogacany jest również o dodatek borowików, co sprawia, że smak ryby jest wyjątkowy i niepowtarzalny. Nieznanym w innych regionach daniem jest również zupa z sałaty masłowej z wkładką z wędzonej słoniny i żętycą (serwatką). Dla wielbicieli pierogów znajdzie się również niebanalna propozycja: pierogi z suszonymi śliwkami, miodem i orzechami, wzbogacone o moc śliwowicy! Znajdziemy tu typową kuchnię wiejską jak również wykwintne smaki Galicji. Małopolska to bardzo bogaty pod względem kulinarnym region, w którym każdy znajdzie dla siebie coś dobrego i jeszcze dotąd nieznanego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *